Hajunk és az UV sugárzás

Ha az UV sugarakra, és annak káros hatásaira gondolunk, akkor az embereknek egyből a bőrük jut eszébe, és annak ápolása. Ez viszont ahhoz vezet, hogy sokan megfeledkeznek szépséges hajkoronájukról, amit ugyanúgy védeni kell tőle, mint a bőrt. A nap káros hatása a hajra ugyanis nem csak mendemonda, hanem egy tényleges probléma, amivel főleg nyáron, de akkor majdnem minden percben megküzdünk.

Hogyan képzeljük ezt el?

Hogy ilyenkor mi is történik igazán, abba most egy kicsit belemennék a megoldás részletezése előtt. A nap UVA és UVB sugarai ugyanis amellett, hogy a hajszálak külső felületét is károsítják, egyaránt behatolnak a belsőbb rétegeibe, és ott is roncsolásba kezdenek. Ezek a sugarak leépítik a hajszálakat védő proteint, ami ahhoz vezet, hogy hajunk elkezd töredezni. Emellett veszít fényességéből és puhaságából is, hiszen folyamatos hőnek van kitéve. A festett hajúak itt nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik a természetes színükkel ékeskednek, hiszen a festékek gyengítik a haj védekező képességét ezáltal hamarabb bekövetkeznek a tünetek. Amikor pedig nyaralni megyünk, vagy csak egy délutánra a strandra, akkor még inkább rásegítünk erre a folyamatra. Ugyanis a természetes szennyeződésektől kezdve, a klóros vízen át, a vízbe oldódó naptejig minden egy kémiai folyamatot idéz elő, ezzel tovább szárítva a hajszálainkat.

A MEGOLDÁS

Mivel nem szeretnénk egész nyáron a házban ülni, így egy két egyszerű módszerrel már el is kerülhetjük az előbbiekben említett károkat.A legalapvetőbb módszer erre nem más, mint hogy kerüljük a tűző napon való tartózkodást a dél környéki órákban, pontosabban 11-15 óra között, hiszen ilyenkor a legerősebb a sugárzás.

  • Viszont ez nem mindig kivitelezhető így, ha mégis ilyenkor merészkednénk ki a szabadba nem árt magunkkal vinni egy kendőt vagy egy kalapot, amivel aztán ha nem is az egész felületét a hajunknak, de a tövét mindenképp védhetjük. Ebben az esetben pedig figyeljünk arra, hogy ezek semmiképp ne legyenek szorosak, és ne lapítsák le hajunkat, mert csak jobban elősegítenénk az izzadást és hasonló kellemetlen folyamatokat.
  • Mindenképp olyan hajápolót válasszunk, ami tartalmaz UV szűrőt. És nem kell félni az ilyen termékektől, mert ma már direkt úgy alakítják ki őket, hogy ne nehezítsék el a hajkoronát, így a lapos hatás teljes mértékben elkerülhető.
  • És ha már a hajápolásnál tartunk, akkor nyáron ugyanúgy kihagyhatatlan része kell, hogy legyen a rutinunknak a hidratálás, kívülről és belülről is egyaránt! Az esetlegesen töredezett haj ugyanis, ahogy azt már említettem, ilyenkor tovább roncsolódhat, így egy megfelelő balzsammal ez elkerülhető. A nagy hőségben pedig szervezetünknek elengedhetetlen a megfelelő folyadék mennyiség bevitele, ami egyértelműen hajunkra is hatással van, így ne tessék erről sem megfeledkezni.
  • A következő tipp nem mindenkinek fog tetszeni, főleg a göndör, vagy hullámos hajúaknak nem, viszont nyáron muszáj lesz nekik is leredukálniuk a hajszárító, hajvasaló, és egyéb hajformázók használatát. Talán magyarázatot nem igényel, viszont nem egyszerű feladat, tudom, de sajnos ezek amúgy sem haj kímélőek, főleg nem nyáron. 6, Ha pedig valahol megmártóznánk a vízben, legyen az egy strandon, vagy a tengeren, fürdés után, ha van lehetőség mindenképp öblítsük le tiszta vízzel hajunkat, így eltávolítva azokat a természetes, vagy kevésbé természetes szennyeződéseket, amik ilyenkor rátapadna.

Ezekkel az egyszerű tippekkel, pedig már nagyon könnyen elkerülhetjük hajunk sérülését, és nem kell elbúcsúznunk pár centitől a nyár végére sem. Figyeljünk tehát oda, mert a nap káros hatása a hajra létező probléma, de mi már tudjuk az ellenszereket! Mindenkinek csillogóan egészséges hajakat kívánunk a nyárra J

Oszd meg a cikket, ha tetszett!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Természetes alapanyagok, mint a kókuszolaj, vagy a kamillavirág. Otthon, könnyedén elkészíthető kozmetikumok a fényes, dús hajért és a gyönyörű bőrért. 

A feliratkozással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és máris a Tiéd!

Scroll to Top