Mutasd a bőröd! Megmondom, milyen típus

Bibliaként forgatod az ideális bőrápolásról szóló cikkeket, annyi arcápolási kencéd van, hogy azt még Kim Kardashian is megirigyelné, és még egy orkán sem tántoríthatna el szent rituálédtól, a napi bőrápolási rutinodtól? Egyetlen egy probléma van: bőröd még mindig fényévekre van a tökéletestől. Biztos vagy benne, hogy bőrtípusodnak megfelelően ápolod az arcodat? Derítsd ki cikkünkből!

Miért fontos?

A bőrtípus meghatározása a bőrápolás nulladik lépése. Ha elfelejted ezt, és enélkül ugrasz neki az arcápolásnak, gyorsan csalódás lehet a vége- arról nem is beszélve, hogy akár több tízezer forintnyi összeget dobtál ki feleslegesen az ablakon olyan arcápolási termékekre, amelyekre igazából nincs is szükséged. Minden bőrtípusnak megvannak a maga sajátosságai, ezért teljesen eltérő törődést igényelnek. Míg az egyik bőrtípus esetén egy bizonyos krém csodákat tesz,  a másik bőrtípussal rendelkező ember esetén pont, hogy semmit sem használ. Vagy épp csak tovább rontja a helyzetet!

Bőrünk alapvetően 4 típusú lehet, ha ismered ezeket és jellemzőiket, Te is könnyedén beazonosíthatod, hogy melyikkel rendelkezel.

Nézzük a leggyakoribb bőrtípusokat!

Normál bőr

A normál bőr igazán irigylésre méltó: se nem túl száraz, se nem túl zsíros. Nincsenek vele különösebb problémák, ritkán csúfítják el pattanások, vagy fénylő foltok, és érintése is puha. Nagy valószínűséggel nem ez lesz a Te bőrtípusod, mivel lényegében csak a babáknak van normál bőre. De ha esetleg mégis, akkor tudd, hogy nagyon szerencsés vagy! Arra azonban figyelj, hogy a bőr öregedésével idővel szárazzá válhat. 

Száraz bőr

A száraz bőr, más néven faggyúhiányos bőr azért alakul ki, mert lipidhiány lép fel, amely befolyásolja a bőr védőrétegének állapotát. Ez esetben a bőr kevésbé rugalmas, gyakran feszül és repedezett. Ha nem kezeled a problémát időben, akkor nagyon száraz bőr alakulhat ki, melynek során a feszülésen és érdes tapintáson kívül még száraz foltok, hámlás és viszketés jelentkezhet. Ez azért veszélyes, mert érzékenyebbé válik, gyorsabban alakulhat ki irritáció, és akár el is fertőződhet. 

Ezen kívül létezik még rendkívül száraz bőr is, amely jellemzően a test bizonyos részein alakul ki (pl. térd, könyök, talp, sarok). A bőr ilyenkor érdessé válik, berepedezik, hámlik, viszket. 

Zsíros bőr

A száraz bőrrel ellentétben akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek a szokásosnál több faggyút termelnek. Amiről felismerheted: tág pórusok, fényes, vastag, sápadt bőr. Gyakran jelennek meg mitesszerek, pattanások, aknék. 

Kombinált bőr

Ez esetben az arc eltérő részeit eltérően kell ápolni. Általában a T-zóna (áll, orr, homlok) zsíros, olajos, míg az orcák szárazak. Ennek hátterében az arcbőr faggyútermelésének különbségei állnak. 

Melyik típus milyen ápolást igényel?

Normál bőr

Minimális ápolást igényel. Normál bőr esetén is előfordulhatnak olyan időszakok, amikor kicsit zsírosabb, vagy épp szárazabb, ekkor ez alapján válaszd ki arcápoló termékeidet.

Száraz bőr

Ebben az esetben olyan termékeket érdemes használnod, melynek hatóanyagai segítenek a víz megkötésében. Keresd a hialuronsavat és C-vitamint tartalmazó kozmetikumokat. 

Zsíros bőr

Ha zsíros bőrrel rendelkezel, akkor nehogy őrült szárításba kezd! Ezzel ugyanis csak azt fogod elérni, hogy a faggyúmirigyek még több faggyút termelnek, emiatt pedig bőröd még zsírosabbá válhat. Válassz inkább olyan bőrápolási készítményeket, melyek direkt a faggyútermelés csökkentésére és a pórusok összehúzására lettek kifejlesztve, és szalicilsavat, cinket vagy retinolt tartalmaznak. 

Kombinált bőr

Ha kombinált bőrrel áldott meg a sors, arcod száraz részeire használt szérumokat,a zsírosabb területekre pedig krémeket. 

Előfordulhat, hogy útmutatónk után is tanácstalannak fogod érezni magad, hogy mégis melyik bőrtípusba tartozol. Ne csüggedj, inkább fordulj kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz, ők segíteni fognak abban, hogy milyen a bőröd, és milyen kozmetikumokat érdemes használnod!

Oszd meg a cikket, ha tetszett!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email